Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

RietzangerWas op 6 april j.l. de kroon van de excursie de Krooneend, vandaag 4 mei hebben we deze prachtige eend wel even kunnen zien, maar de grutto’s stalen toch de show. Hun geluiden/alarmroepen voerden gedurende de hele excursie letterlijk de boventoon. Prachtig was iedere keer weer hun brede, witte vleugelstreep te zien bij het dalen en stijgen.

Een groepje van twaalf VWG leden stond om 07.00u. klaar op het parkeerterrein in Bussum-Zuid. Ja, vroeg opstaan is bij “daglicht” minder moeilijk dan in de donkere dagen, maar toch &helip;.

Voor vertrek kregen we van excursieleiders Antje van Slooten en Peter Jansen helder info over het te bezoeken gebied. Antje vertelde dat men van het ingeklonken veengebied landbouwgrond had willen maken, maar dat gaf problemen. Dijken werden eromheen gelegd, maar dijkdoorbraken zorgden weer voor veel water in het gebied. Zo ontstonden o.a. wieden; grote plassen. Dit was gunstig voor de vogelwereld en de vegetatie. Naast de weelderige bermen van fluitenkruid en het gele koolzaad zagen we vele soorten eenden: Kluten, bergeenden, slobeenden, krakeenden, zomertaling, krooneend, kleine kuifeenden, futen.

Van de weidevogels scoorden we o.a de grutto, tureluur, kievit, kleine plevier en na enig turen de gele kwikstaart en de tapuit

In het wuivende riet werd de rietgors meerdere malen gesignaleerd, maar ook de blauwborst werd 2 x duidelijk waargenomen en wat verscholen in het riet de rietzanger.

Grutto en Tureluur
Grutto en tureluur stonden in de Volgermeerpolder keurig naast elkaar

Zwaluwen op een hek en de zojuist aangekomen gierzwaluw zagen we ook. Dan waren er uiteraard nog de talrijke grauwe ganzen en brandganzen. Om niet tegen het licht in te kijken, schoven we een stukje op. We hadden toen zicht op een kunstmatig eilandje met een grote meeuwenkolonie.

Het ging erom of we hier de zwarte kopmeeuwen konden zien. En ja hoor …. het lukte al snel om ze tussen de vele kokmeeuwen te ontdekken. Prachtig zichtbaar was hun bloedrode snavel en poten en hun grote zwarte kopkap. Peter wees ons nog op 2 gebroederlijk naast elkaar staande mantelmeeuwen.

Hierna reden we via pittoreske lintdorpjes naar de Volgermeerpolder dichtbij Broek in Waterland. Peter vertelde dat in dit gebied ten noorden van Amsterdam jarenlang giftig vuil is gestort. De zwaar giftige grond is niet afgegraven, maar men heeft het afgedekt met folie en zand en daarop is nieuwe schone grond gestort van een meter dik.

Het gebied bestaat nu uit ondiepe plassen die veel vogels aantrekken Kortom: een eldorado voor vogelaars. En dat werd door de groep ervaren door het zien, maar vooral horen van de regenwulp. Deze liet zijn snelle staccato roep meerdere malen duidelijk beluisteren.

Even later vloog boven ons hoofd nog een mooi gekleurde bruine kiekendief (vrouw). De laatste bijzondere waarneming van die dag was de grasmus. Bij het begin van de wandeling bij de Volgermeerpolder hadden we deze ook al duidelijk gezien, net op een kaal stukje van een loofboom. Nu konden we hem bijna weer op dezelfde plek spotten.

Rest alleen nog maar te zeggen dat het een prachtdag was, dankzij de dragers van de “zware” VWG telescopen en Antje en Peter die ons hebben laten genieten van deze bijzondere vogelplekken.

Verslag en foto's: Kitty Dehue

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.