Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

VogelatlasHierbij een oproep aan alle leden met een redelijke tot goede kennis van de vogels in ons werkgebied. Naast de lopende broedvogelinventarisaties proberen we vanuit onze vogelwerkgroep ook het SOVON vogelatlas project een succes te maken. In elk geval door te bevorderen dat alle SOVON blokken in ons werkgebied geïnventariseerd worden.

Nu hadden we tot voor kort alleen blok 31-17 te gaan en Jan Mooij en ik hadden al aangegeven dat wij hier wel een gecoördineerde actie op wilden zetten. Maar werd ook duidelijk dat blok 32-11, tot voor kort geclaimd, toch weer vrij kwam. Dus nu hebben we nog 2 blokken te gaan.

Voor de kaartjes van de blokken zie hieronder.

Wat houdt het inventariseren voor de vogelatlas in het kort in?

Er wordt in de winterperiode en in de broedperiode geteld. Ieder atlasblok (5*5 km) bestaat uit 25 km-hokken (elk1*1 km). Hiervan worden 8 voorgeselecteerde hokken gedurende 1 uur (elk) bezocht. En dit 2 keer in ieder periode. De ervaring leert dat je normaliter per keer / dag 2 km-hokken (2 uur netto) kunt lopen. Dus 8 hokken vraagt 4 keer gaan.

Samengevat:

  Winterperiode
  • December-Januari: 4 bezoeken à 2 uur
  • Januari-Februari: 4 bezoeken à 2 uur
  Broedperiode
  • April-Mei: 4 bezoeken à 2 uur
  • Mei-Juni: 4 bezoeken à 2 uur

Totaal dus 16 bezoekrondes à 2 uur

Nu is de vraag aan jou, of je hier ook een steentje aan bij zou kunnen/willen dragen. Wij hopen natuurlijk van wel. Geef daarbij aan of je al dan niet een voorkeur hebt voor bepaalde blok en of bepaalde kilometerhokken? Zie kaartjes hieronder. Ook bij deze inventarisatie willen we maar mogelijk en wenselijk proberen om ervaren en minder ervaren tellers gezamenlijk het veld in te laten gaan.

Meer informatie kun je vinden op http://www.vogelatlas.nl. Geef je belangstelling aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op vrijdag 19 december is er een korte bijeenkomst om de aanpak enzovoort nog even met elkaar te bespreken. Hopelijk kan je er op 19 december om 20.00 uur in de infoschuur ook bij zijn.

Jan Mooij, Piet Spoorenberg en Dirk Prop

3117a.png
Blok 3117

3211a.png
Blok 3211