Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerslangenarend

kolganzen reigerskl2De Grote Zilverreiger werd deze winter in de Eempolder sterk aangetrokken door groepen Kolganzen. Voor het vogeltijdschrift Limosa heeft Dirk Prop een artikel geschreven met een verklaring voor dit bijzondere gedrag. Het volledige artikel in Limosa is nu hier te lezen:


De voorpublicatie in NRC Handelsblad van 18 maart 2008 kunt u hier lezen.

Door verschillende mensen zijn foto's ingestuurd van de ganzen met reigers. Hieronder ziet u een overzicht. Ik houd me aanbevolen voor meer foto's. Stuur deze svp op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Marlies Bouten is de eerste die in één beeld een reiger mét muis heeft weten te fotograferen temidden van ganzen (2 maart 2008). Het is er weliswaar slechts één (grauwe) gans, die zich bovendien uit de voeten probeert te maken, maar hoe dan ook is dit bij mijn weten een (wereld?) primeur.

reiger hapje

Ook de volgende foto is van Marlies Bouten (2 maart 2008).

zilverreiger vliegend4

 

zilverreigers js

Deze foto is van Jan en Riek Ravenhorst (17 februari 2008)

kolganzen reigerskl

 

Deze foto is door Dirk Prop gemaakt op 16 februari. Er zaten totaal 29 zilverreigers bij een groep van zo'n 1500 Kolganzen en nog wat Brandganzen op een onbewokte koude dag. Telkens voegden zich kleine groepjes ganzen bij. De zilverreigers vingen de ene na de andere muis. Verschillende voorbijgangers keken vol bewondering naar dit schouwspel. Iedereen tevreden... totdat luid toeterend een boer over het weiland aan kwam rijden in een zwarte VW, om de ganzen van zijn land te jagen. De groep vloog massaal weg. Ik zag dat de boer tijdens het keren zijn middelvingeropstak.

reiger 9194

Foto van Helmoet Vos

grotezilverreigerrbmid

Foto van Ruud van Beusekom

img 2428 border

Foto van Caspar Huurdeman

Andere foto's van de reigers in de Eempolder zjn welkom!  Ideaal is natuurlijk een foto van ganzen + reiger + muis...

kolgansreigermiddel

Foto Dirk Prop