Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerkoereigers

r

forumklHet ontbreekt niet aan activiteiten binnen de VWG, maar juist op het vlak waarvan je aan zou nemen dat hier de meeste interesse naar uit gaat, namelijk het uitwisselen van actuele ervaringen van vogelwaarnemingen, bestaat er een merkwaardige stilte. En dat, terwijl er op deze website een forum beschikbaar is, waar iedereen berichten kan plaatsen en deel kan nemen aan discussies. Maken onze leden geen gebruik van internet, of gebruikt men liever andere kanalen of weet men het forum gewoon niet te vinden?

Om de bekendheid van het forum te vergroten, zullen we in dit artikeltje iets meer vertellen over de werking en mogelijkheden van dit forum.

Voorbeelden
Hieronder enkele fictieve voorbeelden van hoe het forum zou kunnen werken.

Voorbeeld 1
''Niels heeft de hele zaterdag gevogeld in de Eempolders en o.a 4 Paapjes, 14 Grote zilverreigers, 2 Noordse Kwikstaarten, baltsende Zomertalingen en een overvliegende Visarend gezien. Thuis schrijft hij een verhaaltje over deze dag en plaatst het vervolgens op het forum met als naam ''14-5-2009 Eempolders''. Lars leest dit en heeft die middag een van de Paapjes op de foto gezet, voor de aanvulling plaatst hij de foto onder het bericht van Niels.''

Voorbeeld 2
''Nathalie heeft afgelopen dinsdag een overvliegende Visarend gefotografeerd bij het Naardermeer en is stiekem wel benieuwd of er iets te zeggen is over het geslacht van de vogel. Theo ziet het bericht en plaatst verduidelijking over het geslacht en vertelt erbij dat het een volwassen vogel betreft. Pieter, john, Ineke, Tom, Leo en Anne hebben allemaal het bericht gelezen en weten de volgende keer als ze een Visarend zien precies of het een vrouwtje of mannetje is.''

Voorbeeld 3
''Aankomende Zondag is de wind NW 7-9. Erik wil graag naar de zee om te kijken of er zeevogels van dichtbij te zien zijn maar alleen gaan is ook maar saai. Hij plaatst een berichtje op het forum en prompt antwoorden Henk en Annie die hopen tijdens het tochtje een Alk te zien. Wellicht worden er nieuwe vriendschappen geboren?''

Voorbeeld 4
''Arno meldt een Ruigpootbuizerd, John ziet dit en vraagt om verduidelijking, Ruigpootbuizerden zijn immers niet meer zo algemeen als vroeger. Arno geeft aan dat hij de vogel goed gezien heeft en o.a de scherp afgesneden staartband, de donkere polsvlekken en het buikschild gezien. Ook zat de vogel vaak waardoor de bevederde tarsi duidelijk te zien waren. John beaamt dat het een Ruigpootbuizerd was en feliciteert Arno met zijn waarneming.''

Tot slot nog een voorbeeld uit de praktijk

Voorbeeld 5
Dirk Prop plaatste een bericht op het forum over het gedrag van Grote Zilverreigers die foerageren tussen de groepen ganzen. De daaropvolgende discussie heeft geleid tot een verklaring voor dit opzienbarende gedrag en een publicatie in het vaktijdschrift Limosa. Waar een berichtje in het forum al niet toe kan leiden.

 

kolgansreigermiddel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buiten dat het forum dus kan dienen als een middel om snel waarnemingen uit te wisselen van leuke soorten biedt het ook plaats voor de leuke verslagen die we gewend zijn van het GVN. Hierbij komt ook nog eens dat een forum direct interactief is, er kunnen dus discussies gevoerd worden over bijvoorbeeld determinatie, natuurexploitatie en trends in fenologie waarbij er direct op elkaar gereageerd kan worden.

Hoe het werkt
Je kunt naar het forum toegaan via het menu bovenaan de website. Je kunt dan de eerder geplaatste berichen lezen zonder dat je hiervoor in hoeft te loggen. Als je zelf een bericht wilt plaatsen, dan is dat wel nodig. Dit doe je met een gebruikersnaam en wachtwoord, dat je bij de eenmalige registratie via de linker kolom in de website hebt opgegeven. Ben je het wachtwoord vergeten dan is dit geen probleem, dan vraag je gewoon een nieuwe aan.
Na het inloggen ga je naar het forum en kiest daar een categorie waarin je een bericht wilt plaatsen bijvoorbeeld “Waarnemingen”.
Klik vervolgens op de button “Nieuw Bericht” en er verschijnt een formulier waar je het bericht in kunt vullen.
Vul het onderwerp met de bijbehorende tekst in en klik op de knop “doorgaan”. Het bericht is nu geplaatste en is direct voor anderen leesbaar. Eenvoudiger kan eigenlijk niet. Behalve dan het inloggen, maar dit is noodzakelijk om eventuele hackers geen kans te geven.
Je kunt ook een foto toevoegen via het vakje “Kies een bijlage als afbeelding”. Zorg dat het plaatje dat je wilt versturen niet groter is dan 400 bij 400 pixels, anders past het niet.

Alternatieven
Het forum van de VWG is natuurlijk niet de enige manier om via internet vogelervaringen uit te wisselen. Hieronder een overzicht van enkele mogelijkheden via welke je regionale waarnemingen en berichten kunt versturen en lezen. Daarnaast zijn er ook tal van landelijke vogelfora en mailgroepen.

Het Goois Vogelnet (GVN)
Het Goois Vogelnet is de periodieke e-mail nieuwsbrief waarmee vogelaars in het Gooi waarnemingen aan elkaar doorgeven. Er zijn circa 375 abonnees. De nieuwsbrief wordt verzorgd en beheerd door Hans van Oosterhout. Hij filtert zo nodig de berichten. Hij beraadt zich op de toekomst van deze nieuwsbrief. Enige tijd geleden is aan de abonnees om hun oordeel gevraagd. Veel positieve reacties maar het aantal inzendingen laat een dalende trend zien. Het is de moeite waard om een bloemlezing van de reacties te lezen op deze website.
Abonnees kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Vliegensvluggertje
De nieuwsbrief van de VWG. die is bedoeld om geïnteresseerden op de hoogte te brengen van gebeurtenissen op vogelgebied binnen os werkgebied. De frequentie is 1-2 maal per maand. De mail is vooral geschikt voor aankondigingen van bijeenkomsten en korte wetenswaardigheden. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  kan men zich abonneren.

Speerpuntsoorten van vwg
Waarnemingen van soorten die door de VWG zijn gekozen tot vogel van het jaar kunnen rechtstreeks worden ingevoerd via Googlemaps kaartjes. Aanmelden is niet nodig. Op basis van deze meldingen wordt een goed inzicht verkregen in de verspreiding van de soort in het Gooi. Duizenden waarnemingen zijn inmiddels op deze manier al verzameld van de Boomklever en de Ijsvogel.

www.waarneming.nl
De onvolprezen website waar iedereen zijn waarnemingen kan registreren en die van anderen kan bekijken.

Toekomst forum VWG
De mogelijkheid van snelle uitwisseling van vogelberichten maken het forum tot een goed platform voor iedereen die in vogels in het Gooi geïnteresseerd is. In potentie tenminste, want het zijn uiteindelijk de reageerders die bepalen of het forum een succes wordt. Een forum is zo goed als de leden er van maken. 


Christian Brinkman en Dirk Prop