Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

internetOnze website is vernieuwd! De inhoud van de website is bij het oude gebleven maar het uiterlijk is veranderd en voor de bezoekers zijn er enkele mogelijkheden bijgekomen. Zo kun je nu direct commentaar toevoegen bij een artikel en ook is het forum weer in ere hersteld. Op korte termijn zullen er meer vernieuwingen volgen. Zo zal de fotowerkgroep zich in vernieuwde vorm presenteren en ook zullen alle rapporten van onze vogelwerkgroep digitaal beschikbaar komen.
Meer informatie over de achtergrond van deze transformatie vind je in onderstaand interview met webmaster Dirk Prop.

 

Website van VWG ‘t Gooi in een nieuw jasje

Interview met webmaster Dirk Prop (eerder gepubliceerd in de Korhaan)

De website is een van de visitekaartjes van de Vogelwerkgroep. Tijdens dit interview werd nog hard gewerkt aan een nieuwe opzet. In dit interview geeft Dirk aan waarom een nieuwe website nodig is en wat we ervan mogen verwachten. Via de nieuwsbrief zal worden geïnformeerd zodra de nieuwe site in de lucht is. Ben je na het lezen van dit interview nieuwsgierig, neem zeker een kijkje op www.vwggooi.nl.

 

1 De eerste vraag aan Dirk is waarom eigenlijk een nieuwe website, is er iets mis met de huidige site

De huidige website is gemaakt in 2007, samen met Helmoet Vos. De inhoud van de website is daarna norm uitgebreid. De basisstructuur is ongewijzigd gebleven, maar in de internet omgeving is veel veranderd en sommige van die veranderingen hebben direct invloed op de werking van de website. Grootste kwelgeesten voor webbouwers zijn de telkens vernieuwde versies van browsers. Dit zijn programma op de PC die zorgen dat je webpagina’s kunt bekijken, zoals Internet Explorer en Firefox.  Als er dan weer eens een nieuwe versie van een browser uitkwam waardoor de opmaak van onze website een puinhoop was geworden dan moest ik tot diep in de nacht uitpluizen hoe ik dit kon herstellen. Zo was het voor sommige mensen niet mogelijk de pagina te vinden waar je je als lid aan kunt melden. Dit was dit de druppel: er moest een nieuwe website komen. Denk overigens niet dat dit soort problemen alleen bij onze website optreden. Bij veel professionele sites zie je hetzelfde.

 

2 Wat kunnen bezoekers van de nieuwe site verwachten?

De inhoud van de informatie op de website zal grotendeels gelijk blijven. De vormgeving wordt anders. De lay-out zal ruimer worden. Vroeger was het zo dat je bij het openen van de website zoveel mogelijk informatie moest tonen. Inmiddels zijn de internetgebruikers gewend dat ze op een website verticaal kunnen scrollen en daarom zie je tegenwoordig dat de websites veel ruimer zijn opgezet. De nieuwe website zal dus rustiger ogen. Wat in ieder geval hetzelfde blijft, is de banner boven de website met wisselende natuurfoto’s. Dit vind ik het mooiste onderdeel en dit is de afgelopen jaren een groot succes geweest. Fotografen kunnen een foto insturen in een smal formaat, waarbij de enige eis is dat het een natuurfoto is die gemaakt is in ons werkgebied of tijdens een excursie. Het smalle formaat geeft natuurlijk beperkingen maar is qua compositie ook een uitdaging voor de fotograaf. De banner blijft een maand boven de website staan en wordt het begin van de maand vervangen door een volgende inzending. Tientallen leden hebben de afgelopen jaren een bijdrage geleverd. Ook bij de nieuwe website kunnen ze dit doen.

 

3 Kunnen leden zelf ook actief zijn op de website of stukjes aanleveren?

Ja, zeker, je kunt op veel manieren bijdragen. De foto boven de banner heb ik al genoemd. Maar je kunt ook zelf een stukje schrijven. Stuur het op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , liefst nog met een fotootje, en het wordt zo snel mogelijk geplaatst. Soms krijg ik een excursieverslag op de dag van de excursie die dan direct geplaatst kan worden. Dat wil je natuurlijk het liefst dat de informatie actueel is. Wat nieuw is dat iedereen onder een artikeltje commentaar kan leveren, zoals je dat tegenwoordig op steeds meer nieuwssites ziet zoals nu.nl en geenstijl.nl. Ook gaat het forum weer herleven. Die was in de koelkast gezet omdat ik teveel spamberichten binnenkreeg die ik telkens moest verwijderen. Op de nieuwe site is dit afgevangen door de zogenaamde CAPTCHA methode waarbij je een paar cijfers en letters van een plaatje in moet vullen. Het forum is het middel om op de website ‘met elkaar in gesprek te zijn’.

 

4 We hebben de website en de Korhaan, waar moet je nu zijn voor welke informatie?

Op de website vind je vaste informatie over de vogelwerkgroep, zoals de statuten, contactgegevens en informatie over de afzonderlijke werkgroepen. Vergeet vooral de rapporten niet die over de afgelopen decennia zijn uitgebracht. Dit is een schat aan informatie die gewoon online beschikbaar is. Daarnaast bevat de website actuele informatie over het programma en zaken die zich op natuurgebied in onze regio hebben voorgedaan. Als je wilt weten of er komende weekend een excursie is dan is het gemakkelijker om even op de website te kijken dan de Korhaan te zoeken die ergens onderop een stapel ligt. Eigenlijk is er geen strakke scheiding tussen de website en de Korhaan. Het is aan de schrijvers zelf om te bepalen. Vind je het leuk dat je stukje snel via internet beschikbaar is dan laat je het op de website zetten. Maar wil je het liever op papier, dan stuur je het naar de redactie van de Korhaan. Of zoals ook vaak gebeurt, beide. Bij ons is de Korhaan onveranderd populair. Website en Korhaan zullen daarom naast elkaar blijven bestaan. Ze vullen elkaar aan.

 

5 Wat doe je als webmaster?

Ik zorg dat de website in de lucht blijft en telkens met nieuwe informatie wordt gevuld. Die krijg ik spontaan opgestuurd en soms spoor ik mensen aan om een bijdrage te leveren. De tijd die ik er aan besteed is heel wisselend. Het opzetten van de nieuwe website is een enorm karwei, voor al ook omdat de bestaande informatie ook overgezet moet worden. Ik had hiervoor onvoldoende tijd en ik ben daarom blij dat ik dankzij een bijdrage van het Dineke Sluijterfonds wordt geholpen door Rene Stuut, een professionele web-bouwer. Overigens onderhoud ik de website niet alleen. Het meest bekeken onderdeel van de website is het Programma en dit wordt door Wouter Rohde bijgehouden. De fotografen hebben een eigen portaal die zij zelf bij kunnen houden. En de Nieuwsbrief wordt verzorgd door Egbert Leijdekker.

 

6 Waarmee zouden we je kunnen helpen?

De website is pas succesvol als het een informatieplatform is voor en door de leden. Zoals ik eerder al zei, kun je op verschillende manieren bijdragen van het leveren van commentaar tot het schrijven van artikelen. En als je het leuk vind kunt je ook samen met mij als webmaster worden. Je hebt dan zelf invloed op hoe de website er uit komt te zien. Als je interesse hebt laat dat dan weten . Het is wel handig dat je in dat geval enige ervaring hebt met het beheren van websites.

 

Wobbe Kijlstra

Reacties   

0 #1 Wouter Rohde 16-08-2015 12:27
Dag Dirk,

de website is mooi en overzichtelijk geworden.
ik vind de programmakalend er heel handig.
Bedankt voor alle inspanningen

Wouter ROhde
Citeer
0 #2 Piet 16-08-2015 14:12
SUPER!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.