Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

horsterwoldVanmorgen was het vroeg dag. De wekker ging al om iets voor half vijf. En niet alleen mijn wekker, maar ook die van 7 andere geïnteresseerde leden. Met 8 personen reden we naar het Horsterwold  in de Flevopolder. *** Nu met geluidsopnamen van Frank vd Weijer ***  

 Een groot bos in de polder klinkt niet erg uitnodigend. Rechte rijen vooral jonge bomen flitste het door mijn hoofd. Maar dat bleek niet helemaal waar.De bomen zijn zo jong niet meer en de rechte rijen zijn slechts hier en daar terug te vinden. Water partijen wisselen open stukken af. De begroeiing bestaat naast bomen uit allerlei struiken. Prachtige gemengde bospercelen en veel wild. En natuurlijk heel veel vogels.  

 Frank van de Weijer heeft op de avond te voren opnameapparatuut geplaatst. De opname laat het vogelkoor van die ochtend horen met onder andere zomertortel en wielewaal. De geluidsopname staat hier.

Om met het wild te beginnen. Konikpaarden, reeën, damherten, spitsmuizen, hazen en konijnen en nog een handje vol “wilde”zoogdieren die we niet zagen zoals marters, damherten, runderen, bevers (wel de sporen gezien). En dan de vogels, we kwamen ogen en vooral oren te kort. Ruim 50 soorten hebben we gezien of gehoord. Door het blad aan de bomen moesten we het vooral van de oren hebben. Goed luisteren was het credo. Gelukkig waren onze beide gidsen voor deze excursie Frank van de Weijer en Huub Casander daar erg bedreven in en zij hielpen ons om de soorten te onderscheiden. Regelmatig werd de vogelzang afgewisseld met zinnen  als:  Let op dat trillertje, gebruik dit ezelsbruggetje, nee, deze klinkt wat harder en spontaner. En warempel, langzaamaan viel het muntje bij ons en konden we wat soorten onderscheiden.

Enkele soorten die we zagen waren: de groenling, matkop, zwartkop, glanskop, staartmees, zanglijster, lepelaar, grasmus, tjiftjaf, fitis, tuinfluiter, raaf, grote lijster, krakeend, kneu (een hardwerkend paartje), dodaars, putter, heggenmus (volgens Frank zagen we kilo’s daarvan), diverse ganzen, grote zilverreiger, gaaien, boompieper, koekoek man en vrouw en de zomertortel. En nog veel meer.  Wat we niet zagen, maar wel hoorden was de wielewaal, de appelvink en de bosrietzanger.

huubcasander

Huub Casander: Stil! Een wielewaal!

Het was een prachtige excursie in een mooi natuurgebied dat helaas voor velen nog een onbekend terrein is. Voordeel daarvan is dat het een erg rustig gebied is.

Huub en Frank bedankt voor jullie begeleiding en wijze lessen. Ook die over de planten , bomen en struiken.

Aan allen die verhinderd waren of zich nog een keertje hebben omgedraaid : Jullie hebben wat gemist. Maar er komen nog meer excursies, dus nieuwe kansen.

Ton van den Oudenalder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.