Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

horsterwoldVanmorgen was het vroeg dag. De wekker ging al om iets voor half vijf. En niet alleen mijn wekker, maar ook die van 7 andere geïnteresseerde leden. Met 8 personen reden we naar het Horsterwold  in de Flevopolder. *** Nu met geluidsopnamen van Frank vd Weijer ***  

 Een groot bos in de polder klinkt niet erg uitnodigend. Rechte rijen vooral jonge bomen flitste het door mijn hoofd. Maar dat bleek niet helemaal waar.De bomen zijn zo jong niet meer en de rechte rijen zijn slechts hier en daar terug te vinden. Water partijen wisselen open stukken af. De begroeiing bestaat naast bomen uit allerlei struiken. Prachtige gemengde bospercelen en veel wild. En natuurlijk heel veel vogels.  

 Frank van de Weijer heeft op de avond te voren opnameapparatuut geplaatst. De opname laat het vogelkoor van die ochtend horen met onder andere zomertortel en wielewaal. De geluidsopname staat hier.

Om met het wild te beginnen. Konikpaarden, reeën, damherten, spitsmuizen, hazen en konijnen en nog een handje vol “wilde”zoogdieren die we niet zagen zoals marters, damherten, runderen, bevers (wel de sporen gezien). En dan de vogels, we kwamen ogen en vooral oren te kort. Ruim 50 soorten hebben we gezien of gehoord. Door het blad aan de bomen moesten we het vooral van de oren hebben. Goed luisteren was het credo. Gelukkig waren onze beide gidsen voor deze excursie Frank van de Weijer en Huub Casander daar erg bedreven in en zij hielpen ons om de soorten te onderscheiden. Regelmatig werd de vogelzang afgewisseld met zinnen  als:  Let op dat trillertje, gebruik dit ezelsbruggetje, nee, deze klinkt wat harder en spontaner. En warempel, langzaamaan viel het muntje bij ons en konden we wat soorten onderscheiden.

Enkele soorten die we zagen waren: de groenling, matkop, zwartkop, glanskop, staartmees, zanglijster, lepelaar, grasmus, tjiftjaf, fitis, tuinfluiter, raaf, grote lijster, krakeend, kneu (een hardwerkend paartje), dodaars, putter, heggenmus (volgens Frank zagen we kilo’s daarvan), diverse ganzen, grote zilverreiger, gaaien, boompieper, koekoek man en vrouw en de zomertortel. En nog veel meer.  Wat we niet zagen, maar wel hoorden was de wielewaal, de appelvink en de bosrietzanger.

huubcasander

Huub Casander: Stil! Een wielewaal!

Het was een prachtige excursie in een mooi natuurgebied dat helaas voor velen nog een onbekend terrein is. Voordeel daarvan is dat het een erg rustig gebied is.

Huub en Frank bedankt voor jullie begeleiding en wijze lessen. Ook die over de planten , bomen en struiken.

Aan allen die verhinderd waren of zich nog een keertje hebben omgedraaid : Jullie hebben wat gemist. Maar er komen nog meer excursies, dus nieuwe kansen.

Ton van den Oudenalder