Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

Nonnetjes (Hugo Weenen)Zondag 23 februari, de zon schijnt, de wind ruimt de laatste wolken, het belooft een prachtige dag te worden en de excursieleiders zijn ons gunstig gezind. We mogen uitslapen, pas om 09.00 vertrek van de carpoolplaats bij Baarn Noord. We staan met z’n vijven te wachten op het gezelschap dat uit Bussum is vertrokken. Twee haviken in de lucht doen ons uitgeleide en lijken ons een vogelrijke excursie te wensen.

Nonnetjes (Hugo Weenen)

Op naar het Nijkerkernauw waar we merken dat de wind zeker niet van plan is te gaan liggen. Het voelt als hartje winter terwijl de zon zo zijn best doet. De watervogels hebben er zo te zien geen last van. Nonnetjes en brilduikers op voedseljacht en massa’s smienten die rusten op het water (en waarschijnlijk het gras dat ze hebben gegeten verteren). Het is raar te bedenken dat de smienten een andere dag-nacht ritme hebben. Dat ze buitengewoon alert zijn blijkt wel als een man met twee honden de pier oploopt. Fluitend zoeken ze het luchtruim. Een mooi gezicht en tegelijk hoop je dan ook maar dat de nachtrust niet al te vaak verstoord wordt.

We speuren het water verder af en zien nog pijlstaart- en bergeenden en ook groep grutto’s rustend op het slik. Dat de lente in aantocht is blijkt als we ons vizier op het grasland richten. De kieviten zijn volop actief. Tussen de kieviten scharrelend goudplevieren en er zijn zelfs al een paar kemphanen. Je kunt heel mooi het verschil tussen een goudplevier en kemphaan zien. De goudplevier jaagt op zicht, rent een paar meter en steekt zijn snavel in de grond. De kemphaan houdt zijn blik en snavel op de grond gericht en pikt links en rechts zijn voedsel uit de grond.

Na de koffie trekken we Arkemheem in richting het gemaal. Eerst nog een kleine tussenstop waar we genieten van een groep brilduikers. Wat een prachtige eenden zijn dit toch, zelfs het vrouwtje mag er zijn. Het gemaal is een pleisterplaats voor alles dat je in deze tijd van het jaar mag verwachten. Ook hier veel kieviten, smienten, goudplevieren, ganzen, scholeksters, kemphanen en ook een grote groep grutto’s. We zien een groep over de dijk aan komen vliegen en kunnen mooi de kromme snavels en ‘v’ op de rug zien. Er zit zelfs een bijna witte grutto bij.

Bij het zien van al die foeragerende vogels, begint je eigen maag ook te knorren. Tijd om Antje en Huub te bedankt die ons weer mooie vogelplekjes hebben laten zien en huiswaarts te keren.

Wobbe Kijlstra
(Foto Hugo Weenen)

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.