Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

Landje van GeijselVanmorgen stond er een excursie naar het landje van Geijsel op het programma van onze vogelwerkgroep. Het is een alom bekend gebied in deze tijd van het jaar. Boer Geijsel die deze weilanden bezit laat ze in het voorjaar altijd iets onder water lopen, zodat er een plas/dras gebiedje ontstaat wat een walhalla is voor steltlopers en eendensoorten. Rond deze tijd kun je hier honderden grutto’s zien, waarvan de meesten IJslandse, die al prachtig op kleur beginnen te komen.

Om 08.00 uur verzamelden we bij Bussum Zuid en met nog tien andere vogelaars vertrokken we in een kleine stoet auto’s richting Oudekerk aan de Amstel naar het landje van Geijsel. Daar aangekomen begon het helaas wat te miezeren en stond er een stevig windje zodat we meteen de schuur in doken die de vogelwerkgroep van dit gebied hier heeft laten plaatsen.

Smienten Landje van Geijsel

Vanuit de hut was het genieten van al de eendensoorten die alweer in hun prachtkleed zijn, die op en rond de plasjes dobberen/liepen. Maar ons doel was natuurlijk de Grutto’s en daar stonden er genoeg van. Minstens 200 waarvan de meesten al een knal oranje kop hadden, stonden midden in de plas wat te dutten met daartussen een aantal Wulpen. Ben ontdekte tussen deze groep 2 Kemphanen, die ik helaas niet terug kon vinden.

Van de eenden hadden de Smienten de overhand, de mannen alweer schitterend op kleur. Al fluitend gingen zij op deze druilerige zondagmorgen door het leven. Verder lagen er Krak- en Slobeenden, Wilde eenden en Wintertalingen.

Tussen de Kieviten liepen twee Bonte strandlopers en een Witte kwikstaart trippelde langs de waterkant aan de overkant van de plas. In de linker hoek stond een groepje Scholeksters te suffen en net nadat Antje “haar” kudde bij elkaar had gedreven om weer verder te gaan ontdekte ze op de valreep nog een paartje Pijlstaart, die we natuurlijk even wilden bewonderen.

Terwijl we naar de Pijlstaarten stonden te kijken kwamen er 4 Halsbandparkieten luid schetterend aangevlogen om in een boom naast de parkeerplaats neer te strijken. Ik weet dat sommige mensen deze vogels verafschuwen maar ik vind ze hartstikke leuk en mooi.

Halsbandparkiet Landje van Geijssel

De hemelsluizen waren ondertussen geheel open gezet dus was het nu écht tijd om te gaan. Er werd nog even gestopt bij het meer aan de andere kant van het Landje van Geijsel, wat nooit bevriest in de winter omdat het kwelwater zout is, wat de Smienten ook weten en hier dan ook in grootte groepen overwinteren. Toen was het mooi geweest en vertrokken we weer richting Bussum Zuid.

Een leuke ochtendexcursie met ondanks het slechte weer toch mooie waarnemingen. Beslist een gebiedje om in deze tijd van het jaar met wat mooier weer nog een keertje te bezoeken. Antje bedankt voor je deskundige leiding en alle anderen voor de gezelligheid.

 

Tekst en foto Halsbandparkiet: Conny Leijdekker
Foto Smienten: Mark Manders

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...