Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

bird singingFrisse huiver hangt tussen de sparren. Een aarzelende Roodborst begroet de dageraad, nog een uur verwijderd van ons. De eerste excursiegangers druppelen binnen op deze droge ochtend op 5 april. Klappende portieren verscheuren de stilte. Vroeg opstaan heeft zin, want wat kan op tegen de geur van vochtige aarde en dor blad? Nee, het nut wordt onderstreept door de overdaad aan enthousiaste mensen, bijna 35 in getal, die deze vroege vogelzang-excursie niet willen missen.

Alras noteer ik Goudhaan, Boomkruiper, Zanglijster. Als we op pad gaan daagt het, recht voor ons, tussen voormalig hakhout en machtige beuken. Het blad kraakt zacht door de onverwachte vorst. Boomklever is wakker. Een Appelvink te kort voor velen. Vanuit een den op het heitje aanschouwt een Winterkoning een geruisloze sliert mensen, die zich slingerend door de nevel beweegt. Vink en Tjiftjaf. Dirk’s goeie oren horen een Boomkruiper voordat hij roept. Spechten, de eersten, later overvloedig. De Grote lijster draagt immer ver en melancholiek.

zonnestraal

Dan barst het los met mezen en de reeds genoemde soorten. Dit vergt opperste concentratie voor de vogelaar, laat staan de beginner. Die kent soms zelfs de namen niet. Maar met geduld worden door de meer ervaren gasten geluiden geduid en vogels gewezen. Kleine bonte specht roept en roffelt zelfs, later zichtbaar in een berk. Paul verhaalt over vervlogen tijden, met bostheater in een sfeer van buitenplaats. Nu zijn wij de spelers, de vogels de toeschouwers. Daar in die kuil tussen de rhodo’s en de stille berken. De zon roept ons naar de heide.

Warme nevel kleurt de einder roze en geel. Een Boompieper zingt, vele Fitissen zingen. De lucht was gevuld met nachttrek. Deze ochtend is verzadigd met hoge dagtrek, van Oeverzwaluws, piepers, vinken, kwikstaarten, leeuweriken. Late Kolganzen en Aalscholvers op voedselvlucht. De tijd is ruim en biedt ons een tocht over de Hoorneboegse hei. Die is verrassend rijk aan vogels, naast honden en mensen. Beloofde Boomleeuweriken worden gehoord en gezien. Roodborsttapuiten vergezellen ons van begin tot weer in het bos. Een Boomvalk suist bijna ongezien door de dennen. Groene specht roept over de hei; de Zwarte specht blijft uit.

Zonnestraal wordt door Poul belicht en bijgeschenen door overgebleven wandelaars, die ook een historische duit in het zakje doen. Het is werkelijk een oogverblindend ensemble geworden. Moeite hebben we om de nieuwe flats in het belegen landschap mooi te vinden. Sperwer man, Zwarte mees en Appelvink in de toppen, alle 47 soorten houden ons op de grond. Het startpunt is tevens het einde, van een verrassende tocht over een zonbeschenen landgoed.

 

Fred van Klaveren

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...