Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

spechtAls je Korhanen wilde zien dan stapte je vroeger op de fiets en maakte een rondje over de Bussummer heide. De Korhanen zijn echter uitgestorven in het Gooi, dus nu pak je de auto en rijd naar de Sallandse Heuvelrug waar de laatste Korhanen van Nederland zitten. Lees het verslag van de excursie van onze vogelwerkgroep op 27 maart door Ingrid Koedijk.

 

Rond 06:30 verzamelden zich 12 mensen bij bezoekerscentrum De Sallandse Heuvelrug. Plotseling vlogen er 3 zwarte vogels over, zwarte spechten!!!.

Na een wandeling van ongeveer 3 km werd de eerste korhaan ontdekt. Om 07:45 vloog hij weg. Links vloog een korhaan op en ging in de top van een den zitten.

Wandelen in de modderEr werd verteld dat er al 2 korhoenjongen zijn geslagen door de havik. Een klapekster zat in een dode boom. De eerste boerenzwaluw werd gezien.

We gingen verder en zagen een korhaan in de verte. Deze was wel het mooiste te zien omdat hij in een vrij open stuk zat. Tijdens de koffiepauze vloog een vrouwtje blauwe kiekendief voorbij en een raaf in het gezelschap van kraaien. Later nog een mannetje blauwe kiekendief. We kwamen in het bos van Landgoed Sprengenberg. Weer hoorden wij zwarte spechten. Het waren er toevallig weer 3 en zij gaven een hele mooie show weg. Vliegend, roffelend, gillend. Net toen wij ons hadden omgedraaid om verder te gaan vloog een visarend over.

Het beheer om ruimte te maken voor het korhoen en andere heidebewoners is goed te zien.

Sinds de middeleeuwen was het gebied begroeid met heide en begin 20e eeuw vond bebossing plaats om verstuiving tegen te gaan. Nu worden de bomen met wortel en al uitgetrokken maar niet weggehaald. Een vrouwtje kleine bonte specht (zebraspecht in verband met de rugtekening) zat bij jeneverbesstruiken. Verderop glanskop en kuifmees. Het fietspompje van de zwarte mees was duidelijk te horen. Een kruisbek in de top van een den. Een sijs zwaaide ons uit. Rond 16:00 waren wij terug bij de parkeerplaats na een zeer geslaagde excursie.

Een uitgebreider verslag volgt in De Korhaan.

 

Ingrid Koedijk
foto's Helmoet Vos

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...