Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

geringdekolgans2In het weekend van 13/14 februari 2016 organiseert de vogelwerkgroep een ring hunt. Dit is een competitie met als doel om op één dag zo veel mogelijk gekleurringde ganzen en zwanen correct af te lezen binnen ons werkgebied. Elk team kiest zelf een dag: 13 of 14 februari. Iedereen kan aan deze wedstrijd deelnemen als single of als team van 2 personen. We richten ons op 14 soorten ganzen en zwanen, waarvan individuen zijn voorzien van een gekleurde halsband met een cijfer/letter combinatie, zoals de Kolgans, of van kleurringen om de poten, zoals de Brandgans. Behalve dat het aflezen een spannende bezigheid is, is het ook interessant om te zien op welke plaatsen en tijden de door jou afgelezen gans eerder is waargenomen.

 

Als je je waarnemingen opvoert via www.geese.org dan krijg je een lijst met alle andere waarnemingen van de vogel te zien en een kaartje waarop de waarnemingen zijn geplot. Je kunt een gans treffen die in Archangelsk is geringd en gedurende zijn leven eerder is waargenomen in Letland, Finland, Polen, Duitsland en op diverse plaatsen in Nederland.

Aan het eind van de dag verzamelen we ons in het café om te bepalen wie de winnaar is van deze eerste ring competitie in Nederland.

 

In eerste instantie was de competitie gepland op 30 januari maar in verband met de slechte weersvooruitzichten voor die dag is de competitie verplaatst naar 13/14 februari.

 geringdekolgans

Kolgans met zwarte halsband met inscriptie GU3 (foto: Kees Koffijberg)

 

Wat zijn de regels?

Vooraf

Aanmelden

Meld je aan via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef hierbij op:

• Naam

• Adres

• Telefoonnummer

• Eventuele medewaarnemer

• Als je nog geen waarneempartner hebt en je wilt het liefst samen meedoen, geef dat dan op zodat wij kunnen matchen.

 

Overige voorbereidingen

Bekijk op www.geese.org op welke manier de ganzen zijn geringd en hoe de code van de ringen genoteerd moet worden. Let vooral op de Kolgans want hier zul je vooral mee te maken hebben.

Maak een account aan in www.geese.org Via dit account kun je achteraf de waarnemingen opvoeren en de tracklist van de door jouw team waargenomen ganzen te bekijken. 

 

Tijdens

Welke soorten

De volgende in het wild voorkomende ganzen- en zwanensoorten tellen mee: Wilde Zwaan, Kleine Zwaan, Zwarte Zwaan, Canadese Gans, Brandgans, Kolgans, Rotgans, Rietgans, Kleine Rietgans, Grauwe Gans, Dwerggans, Nijlgans, Keizersgans en Casarca.

 

Welke  ringen

Het gaat om kleurringen om de hals of poten. Kolganzen, bijvoorbeeld dragen halsringen en Brandganzen pootringen. Aluminium ringen en ringen van uit (sier-)collecties ontsnapte vogels tellen niet mee. 

 

Wat noteer je per waarneming

Per waarneming noteer je de volgende gegevens:

• Soort

• Ringcode

• Kleur van de ring

• Bj pootring ook linker/rechter poot

• Plaats  (bij benadering, hoeft niet op de 10 meter nauwkeurig)

• Samenstelling van de groep (soort en aantalsschatting)  waarin de gans zit (niet verplicht)

• Eventuele partner van de geringde gans (niet verplicht)

 

Periode

Elk team kiest zelf een dag: 13 of 14 februari. Uitsluitend de waarnemingen die het team op die dag heeft gedaan tellen mee. Voor je score is het gunstig om een hele dag waar te nemen, maar dit is uiteraard niet verplicht. De aanvangstijd bepaal jezelf. Het is de bedoeling om het weekend plenair af te sluiten (zie hieronder).

 

Score

Elke goed afgelezen vogel met ring(en) telt voor 1 punt. Een geringd individu telt eenmaal mee, ook als je hetzelfde exemplaar meer dan 1 x afleest. 

Elke soort telt voor 5 punten. Voorbeeld: Je hebt 9 ringen van Kolgans gelezen en 1 van Brandgans. Dit levert 5 + 5 + 9 + 1 = 20 punten op.

 

Team

Een team bestaat uit 1 of 2 personen. Een team opereert gezamenlijk. Het is dus niet toegestaan dat één teamlid het oostelijk werkgebied voor zijn rekening neemt en het andere teamlid het westelijk deel.

 

Vervoer

Vrij te kiezen, maar het is aan te bevelen om de ganzen vanuit de auto waar te nemen omdat dit de minste verstoring geeft.

 

Waarneemgebied

Het werkgebied van onze vogelwerkgroep. Zie dit kaartje voor de begrenzing.

 

Optiek

Om de kleurringen af te lezen is een telescoop noodzakelijk. Een team moet dus minimaal over één telescoop beschikken.

 

Afsluiting

Ter afsluiting verzamelen we op zondag 14 februari om  17:00 bij Moeke Spijkstra in Blaricum. We bepalen de score van elk team en roepen de winnaar uit. Als het niet lukt hier aanwezig te zijn kun je je score ook telefonisch of via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) doorgeven. Thuis voert elk team de waarnemingen in via www.geese.org. Jij en je medeteller kunnen dan direct het individuele trackrecord van de gans of zwaan zien. Er zal een verslag van de dag worden gemaakt met een overzicht van alle waargenomen geringde vogels.

 

Contactpersoon:

Dirk Prop

0644734989

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 geringde nijlganzen

 Nijlgans met pootringen (foto: Ana Buren)